ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 03:50

«Γονείς τολμήστε να πείτε όχι στα παιδιά σας», από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012, στα πλαίσιατης Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας μίλησε η Εκπαιδευτικός κ. Μαρία Μαμασούλα, Διδάκτωρ της Παιδαγωγικής. Το θέμα που ανέπτυξε είχε τίτλο «Γονείς τολμήστε να πείτε όχι στα παιδιά σας».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των γονέων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών του και τόνισε ότι η συμφωνία των δύο συζύγων στην αντιμετώπιση των παιδαγωγικών θεμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή και σωστή ανατροφή των παιδιών.

Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεφεύγουν από τους ρόλους τους, του πατέρα ή της μητέρας. Θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους την υπακοή, την πειθαρχία και την αγάπη. Να τολμούν να λένε όχι στις απαιτήσεις των παιδιών τους.
Αν τελικά οι γονείς, αποφασίσουν να κάνουν χρήση της τιμωρίας σε παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών τους καλό είναι να προσέξουν τα ακόλουθα:
α. Η τιμωρία πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια, χρονική εγγύτητα και σταθερότητα κάθε φορά που εκδηλώνεται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά
β. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε με το παιδί με σαφήνεια και να του πούμε τι ακριβώς μας δυσαρέστησε στην συμπεριφορά του. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το παιδί έχει κατανοήσει για ποιο λόγο τιμωρείται. Επίσης να γίνει σαφές ότι δεν τιμωρείται το ίδιο το παιδί σαν προσωπικότητα αλλά μόνο η συγκεκριμένη πράξη του.
γ. Επιτακτικό είναι να υπάρχει ένα στοργικό οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο το παιδί να μπορεί να βασιστεί και να επιστρέψει μετά το τέλος της τιμωρίας που του επιβλήθηκε.
δ. Δεν είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούνται εξοντωτικές η υπερβολικές τιμωρίες.
ε. Η σωματική τιμωρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς οι αρνητικές συνέπειες και τα τραύματα που μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί έχουν διάρκεια σε όλη του τη ζωή.
Επιλογικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η τιμωρία μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα μόνο λόγω του αποτρεπτικού πυροσβεστικού χαρακτήρα της και δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει χαρακτήρες. Μόνο αν συνοδεύεται από τακτικές ενίσχυσης θετικών συμπεριφορών μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» .

ΠΗΓΗ: synodoiporia.blogspot.com (24/01/2012)

 

 

Διαβάστηκε 402 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος