ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Γαρ Εγγύς - Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα... - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2014

Είναι άγνωστη σε εμάς η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο μακάριος Ιωάννης. Η οικογένεια του πρέπει να ήταν ευκατάστατη, αφού του έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσει έναν ανώτερο κύκλο σπουδών. Σε ηλικία 16 ετών αντάλλαξε τον κόσμο με την του Σινά έρημο. Υποτάχτηκε για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια στο Αββά Μαρτύριο. Κάποτε ο γέροντας Μαρτύριος επισκέφτηκε τον Μέγα Αθανάσιο. Εκείνος τον ρώτησε, για τον νεαρό Ιωάννη : ΄΄ Πες μου, αββά Μαρτύριε, από πού είναι αυτός ο νέος και ποιος το έκειρε μοναχό΄΄ και εκείνος του απάντησε : ΄΄Δούλος σου είναι, πάτερ, και εγώ τον έκειρα ΄΄. ΄΄Πω πω! Αββά Μαρτύριε, του λεει με θαυμασμό ο Αθανάσιος, ποιος να το πει ότι Ηγούμενο του Σινά έκειρες ΄΄ .

Κατηγορία Κυριακοδρόμιο

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Γέροντας Εφραίμ, ομιλεί στον Δ' Κατανυκτικό Εσπερινό, στο Ιερό Προσκύνημα του Χριστού στα Σπάτα, την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και πολλών εκατοντάδων πιστών ορθοδόξων χριστιανών.

ΠΗΓΗ: zoiforos.gr

Κατηγορία Θεολογικά Θέματα

Ψυχή μου, κλαύσον, πόνεσον και στέναξον εκ βάθους,
ν’ απαλλαχθής, να λυτρωθής του ολεθρίου πάθους.
του πάθους, πού ‘χει δύναμιν ψυχάς να καταστρέφη,
του πάθους του οδυνηρού, που καταντά σαν μέθη.
Μεθύει ο ταλαίπωρος άνθρωπος και πλανάται,
και πράττει α ουκ έξεστιν, ούτε Θεόν φοβάται.
Για ‘σένα, τέκνον, έκλαψα κι ουδέποτε θα πάψω,
ίσως μπορέσω μια φορά τον λύχνον σου ν’ ανάψω.
λύχνον της διανοίας σου. να φωτισθής, να βλέψης,
να βλέψης που σε οδηγούν των ηδονών αι τέρψεις.
Απόλαυσις των ηδονών, τον τάφον σου θα σκάψουν,
μιαν ώραν, που ‘σ’ αμέριμνος, αμέσως θα σε θάψουν.
Απόλαυσις των ηδονών, των σαρκικών προ πάντων,
ποτέ της δεν πληρώνεται, ποτέ μετά ταλάντων.
Απόλαυσις των ηδονών θα πληρωθή με θλίψεις,
θα είναι πάντα δια σε του συνειδότος τύψεις.
Απόλαυσις των ηδονών πληρώνεται μ’ οδύνη,
συν δάκρυσι και στεναγμοίς, ακόμη συν τη πείνη.

Ο λόγος του Κυρίου είναι λιτός, οι λέξεις, καθαρές, σταράτες, απογυμνωμένες από κάθε φαρισαϊκή αργολογία. ΄΄ Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτών και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι΄΄ . Ένας λόγος αγιογραφικός, που αναφέρεται στον Σταυρό. Μια πρόταση που μέσα σε λίγες λέξεις μας περιγράφει τι είναι Σταυρός. Πρώτα και πάνω από όλα είναι έκφραση ελευθερίας. ΄΄ Όστις θέλει ΄΄ δύο λέξεις που αφήνουν τον αέρα της ελευθερίας να μας δροσίσει. Όποιος θέλει ακολουθεί τη σταυρική πορεία. Τονίζεται στη συνέχεια η απαραίτητη προϋπόθεση της σταυρικής οδοιπορίας, ΄΄ απαρνησάσθω εαυτών και αράτω τον Σταυρόν αυτού ….. ΄΄ Ο σταυρωμένος άνθρωπος γνωρίζει ότι για να ενδυθεί το ένδυμα του σταυρού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, να αποδυθεί το ένδυμα του εαυτού του.

Κατηγορία Κυριακοδρόμιο

Όταν οι πατέρες της Εκκλησίας μιλούν για τη Μ. Τεσσαρακοστή την παρουσιάζουν ως ένα μεγάλο ταξίδι. Ένα ταξίδι πνευματικό, μια οδοιπορία ασκητική, μια κατεύθυνση σταυρική και συνάμα θυσιαστική. Ένα ταξίδι που έχει ως γνώμονα, ως πυξίδα, τον σταυρό και σκοπό του να φτάσει και να κολυμπήσει μέσα στο ανέσπερο φως της Αναστάσεως. Η Εκκλησία, μας εφοδίασε με πολλά και απαραίτητα πνευματικά εφόδια που οδηγούν με ασφάλεια στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

            Την πρώτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής, μας δείχνει την ασκητική λαμπρότητα της ορθοδοξίας, η οποία είναι η πνευματική μητέρα και τροφός, που κυοφορεί και τρέφει τα παιδιά της μέσα στην πνευματική της μήτρα και τα γεννά ή μάλλον τα αναγεννά στη βασιλεία των Ουρανών.

Κατηγορία Κυριακοδρόμιο
Σελίδα 1 από 3