ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 09:33

Economist: Το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων μειώθηκε κατά 13% από το 2004

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Κύπρος είναι η σαφώς χαμένη από την ομάδα των 10 χωρών που εντάχθηκαν από κοινού στην ΕΕ το 2004, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, ημερομηνίας 1η Μαΐου.

«Οι Κύπριοι έχουν γίνει στην πραγματικότητα λιγότερο εύποροι, καθώς το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε κατά 13% από το 2004», αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Πως τα πήγε `η νέα Ευρώπη” στα δέκατα της γενέθλια».

Αντίθετα, σύμφωνα με το Economist, υπάρχουν τέσσερις ξεκάθαρα κερδισμένες σε επίπεδο ευημερίας χώρες, που είναι οι δύο χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία, μαζί με τις Πολωνία και Σλοβακία, που έχουν βγει κερδισμένες καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους αυξήθηκε πέρα του 40%.

Προσθέτει ότι η πρόοδος στις οικονομίες της Βαλτικής (συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας που είδε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να ενισχύεται πέρα του 30% ) είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι αυτές οι τρεις χώρες βίωσαν μια ισχυρή ύφεση το 2009, μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η Σλοβενία, η οποία επίσης βίωσε μια μεγάλη τραπεζική κρίση (αν και όχι στο μέγεθος αυτής της Κύπρου), δεν τα έχει πάει επίσης τόσο καλά καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά μόνο 7%.

Στο δημοσίευμα του το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των δέκα χωρών που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004, έξι έχουν υιοθετήσει το ευρώ, μεταξύ των οποίων η Λετονία που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2014.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι εκείνες οι χώρες που υιοθέτησαν το κοινό νόμισμα πριν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη του 2008, όπως η Σλοβενία το 2007 και η Κύπρος το 2008, δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ μετά την έναρξη της κρίσης, όπως η Εσθονία το 2011.

Στο σημείο, αυτό το Economist σημειώνει ότι η ριψοκίνδυνη τραπεζική επέκταση της Κύπρου χρονολογείται από την ένταξη της στην ΕΕ και όχι από την υιοθέτηση του ευρώ.

Τέλος, το Economist αναφέρει ότι και η Ουγγαρία, που βρίσκεται εκτός το ευρώ, ακολούθησε την ίδια άσχημη πορεία όπως η Σλοβενία, που βρίσκεται στην Ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Διαβάστηκε 322 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος