ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 14:11

Δάνειο πήρε η Σερβία από τα Αραβικά Εμιράτα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, με ευνοϊκούς όρους, εξασφάλισε από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι η Σερβία, όπως ανακοίνωσε χθες ο σέρβος υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η εξέλιξη θα επιδράσει θετικά στους επενδυτές.

Ο προϋπολογισμός της Σερβίας για το 2014 προβλέπει ότι η χώρα θα λάβει δάνεια συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μέχρι στιγμής υπογράφηκε μία συμφωνία τον Μάρτιο, για την πρώτη δόση ύψους 1 δισ. δολ, που θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το σερβικό κοινοβούλιο.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ευνοϊκούς όρους, χάρη στις καλές πολιτικές μας σχέσεις» ανέφερε ο κ. Κρστιτς από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας την πρόταση για την επικύρωση της πρώτης δόσης της δανειακής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Βελιγραδίου-Άμπου Ντάμπι.

Εάν η Σερβία δεν εξασφάλιζε το δάνειο αυτό, θα έπρεπε να δανειστεί με τον τρόπο που γίνεται συνήθως, βγαίνοντας στη διεθνή τραπεζική αγορά. «Σε σύγκριση με το επιτόκιο αναφοράς, με το οποίο θα παίρναμε δάνεια αυτή τη στιγμή, το δάνειο αυτό βοήθησε να εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό των τόκων, που θα αποπληρώναμε σε μία περίοδο 10 ετών» είπε.

Αναλύοντας, εξάλλου, την πρόταση κύρωσης μία δανειακής συμφωνίας, ύψους 97 εκατ. δολαρίων, μεταξύ της κυβέρνησης της Σερβίας και του Ταμείου Ανάπτυξης Άμπου Ντάμπι για έργα άρδευσης, ο κ. Κρστιτς σημείωσε ότι τα χρήματα θα κατανεμηθούν σε 14 διαφορετικά έργα. «Το δάνειο αυτό προβλέπεται στον προϋπολογισμό και πρόκειται να εκταμιευθεί κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια» εξήγησε.

Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι μία τρίτη διεθνής συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για τη χορήγηση ενός πυραμιδοειδούς δανείου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (APEX Loan, δηλαδή δανείου εκκινούντος από την Κεντρική Τράπεζα προς τις εμπορικές τράπεζες), είναι επίσης αρκετά ευνοϊκή και οι βουλευτές θα πρέπει να την επικυρώσουν τις επόμενες ημέρες.

Ο συνολικός όγκος των στοιχείων ενεργητικού ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και 120 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες αμέσως μετά την επικύρωση, σημείωσε ο κ.Κρστιτς.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Διαβάστηκε 360 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος