ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 22:01

ΘΡΑΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Κίνδυνος διαβρώσεως εθνικής κυριαρχίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολύς λόγος (κι ασφαλώς όχι εκ του μη όντος) γίνεται και πάλι περί Θράκης και των ευανάγνωστων κινδύνων, που αναπαραγόμενοι επαπειλούν αυτή την γεωστρατηγικώς κρίσιμη εθνική περιοχή. Κινδύνων που βεβαίως δεν είναι καθόλου νέοι, αλλά αντιθέτως έωλοι. Καθώς η Θράκη βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο της έκδηλης τουρκικής υστεροβουλίας και της ακόρεστης εθνικιστικής της βουλιμίας. Με τη διαφορά ότι εμείς μεν ιχνηλατούμε περιστασιακά τις ανησυχίες.

Οπως ακριβώς και σήμερα, εξ αιτίας ενδοελληνικών παθογενειών. Εκλογικών δηλαδή αστοχιών και συναφών αλληλομαχιών, που διέπονται δυστυχώς από έως κι εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα! Ενώ η Αγκυρα προάγει αθορύβως μεν, συστηματικώς δε, συγκεκριμένες (και κυρίως διαχρονικές) πολιτικές. Οι οποίες και σκοπούν στην έμμεση μεσοπροθέσμως άλωση αυτής της ακριτικής περιοχής. Αλωση, όχι με όρους προσαρτησιακών πρακτικών, αλλά με την έννοια προεκτάσεως της στρατηγικής της επιρροής, μέσα από διαμόρφωση συνθηκών (εν είδει δουρείων ίππων) αυτονομήσεως.

Είχαμε κατ' επανάληψιν με αρθρογραφικές μας παρεμβάσεις τονίσει τα προαγόμενα. Προειδοποιώντας για το προφανές γεγονός της σταδιακής προετοιμασίας και καλλιέργειας κλίματος για «κυπροποίηση» της Θράκης.

Με την έννοια της εφαρμογής παράλληλων σχεδιασμών, που θα εδράζονται σε αποσχιστικές δυναμικές. Με ομοιότυπο μοντέλο τουρκοκυπριακού μορφώματος.

Κι άλλωστε, ηγετικοί παράγοντες της μειονότητος είναι τακτικοί επισκέπτες των κατεχομένων και συνομιλητές των τοποτηρητών της Αγκυρας στην Κύπρο. Κάτι για το οποίο, εάν δεν υπάρξουν έγκαιρες και κυρίως αποτελεσματικές ανασχέσεις, θα οδηγήσει σε αδυσώπητους αιφνιδιασμούς.

Με τις αυτονομιστικές τάσεις να εμφανίζονται σε δεδομένη στιγμή και σε πρώτη φάση ως άσκηση φυσικού δικαιώματος εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού. Κάτι που ήδη εξελίσσεται. Και για το οποίο ανεγκεφάλως κάποιοι θεωρούν ως αναπόδραστο και φυσικό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Και μπορεί μεν μέχρις ενός σημείου όντως αυτό να θεωρηθεί φυσικό, έστω και αν θεσμικώς είναι απαράδεκτο. Πλην όμως, τέτοιες απλόχερες απλουστεύσεις σε τέτοια ζητήματα (και τέτοια δηλαδή χουβαρδαλίκια με τέτοιους γείτονες) είναι δυνατό να οδηγήσουν σε αδόκητη εκτροπή με ανάλογο (και κυρίως ανήκεστο) κόστος. Που θα πληρωθεί πολύ -μα πάρα πολύ- ακριβά. Κυρίως γιατί: Ο,τι απευκταίο τελικώς αναπαραχθεί, θα είναι δυνάμει μη αναστρέψιμο! Με ό,τι αυτό σημαίνει. Και που θ' αποβεί τελικά ισοδύναμο γεωπολιτικού ακρωτηριασμού. Οπόταν κι έσεται η δευτέρα πλάνη, χείρων της πρώτης.

Οι επόμενες φάσεις θ' αποβούν απλώς φυσικά συνακόλουθα. Και όταν εν προκειμένω αναλυθούν επαρκέστερα όσα συνέβησαν στο Κόσοβο προ μερικών μόλις ετών και όσα εξελίσσονται αυτή τη στιγμή με επίκεντρο την Ουκρανία (κυρίως σε ό,τι αφορά την Κριμαία), οι προοπτικές θα συνεκτιμηθούν καλύτερα και τα ενδεχόμενα θα γεωγραφηθούν αρτιότερα.
Φτάνει: Αφ' ενός να έχει κάποιος εμπειρία των δοκιμασμένων τουρκικών μεθοδολογιών και αδίστακτων πάντοτε πρακτικών. Και αφ' ετέρου να βυθοσκοπήσει όσα οι τουρκικοί μηχανισμοί αυτή τη στιγμή επιτελούν. Με το τουρκικό προξενείο να έχει αποβεί κέντρο ασκήσεως εθνικιστικής πολιτικής, με έως και ανεπίτρεπτες εν πολλοίς παρεμβάσεις. Και με οσημέραι ανατασσόμενη επιρροή στις υποθέσεις της μειονότητος. Η οποία -και προειδοποιούμε- σύντομα θα γίνει απόπειρα να μεταβαπτισθεί σε κοινότητα.

Αυτό να προσυπογραμμισθεί. Γιατί όταν ενδεχομένως (κι επωδύνως) εισπραχθεί, κάποιοι θα έχουν λησμονήσει και τις προειδοποιήσεις και τους προειδοποιούντες. Προειδοποιούντες όχι από παθογενή αντιτουρκισμό. Και όχι από εθνικιστικά σύνδρομα. Οχι! Μακριά από εμάς ο εθνικισμός. Πατριωτισμός ναι. Από τον οποίον ακριβώς και αναδύονται αυτές οι εύλογες ανησυχίες. Οχι κινδυνολογίες. Οπως εις σχεδόν ανύποπτον χρόνον είχαν διατυπωθεί ακριβώς αυτές οι ίδιες ανησυχίες προ πεντηκονταετίας και για την Κύπρο. Η οποία λόγω και ημετέρων εγκληματικών λαθών (αλλά κι επιπολαιοτήτων) εσύρθη στο διχοτομικό σφαγείο. Για ν' αποβεί κρεουργημένο κατάλοιπο του κοινοτικού κεκτημένου. Με συνδρομή και ξένων (του βρετανικού ρόλου και δόλου προεξάρχοντος) αλλά και ιδικών μας παρεκτροπών.

Εάν λοιπόν δεν διδασκόμεθα όχι απλώς από το παρελθόν, αλλά και από τα νυν εξελισσόμενα εθνικά πάθη (με αδιάγνωστη ακόμη την κατάληξή τους) τότε θα είμαστε τουλάχιστον άξιοι της τύχης μας. Κατ' ακρίβειαν, άξιοι του νου μας. Η αλήθεια. Οταν μάλιστα τα γεγονότα βοούν, προδιαγράφοντας τα επερχόμενα. Τα οποία επικαλύπτονται από τη βαναυσότητα της ελληνικής καθημερινότητος. Που με τα χρεοκοπικά της σύνδρομα και τις τραυματικές της εκδοχές περισπά την εθνική προσοχή. Και την αποσπά από άλλες περιοχές του εθνικού γίγνεσθαι. Και η μεν στυγνή περιπέτεια της οικονομικής κατολισθήσεως αργά ή γρήγορα μπορεί να τερματισθεί. Και τα πράγματα μπορεί να επανέλθουν σε τροχιά καλυτέρων ελληνικών ημερών. Αλλά κάθε γεωπολιτικό τετελεσμένο -και κυρίως τέτοιο που θ' ακρωτηριάζει την εθνική κυριαρχία και τα όρια όπου αυτή ασκείται- δεν θα είναι αναστρέψιμο. Κι αυτό, συνειδητοποιούμενο, πρέπει να οδηγήσει σε συνετή μεν και ρεαλιστική διαχείριση. Αλλά και αποφασιστική σταθερότητα σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων γης και ζωής των Ελλήνων. Των Ευρωπαίων Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: radar-gr.blogspot.gr

Διαβάστηκε 432 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος