ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 21:53

Οι Δομικοί Λίθοι του Οργανισμού-ΕΝΖΥΜΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ικανότητα του οργανισμού μας να λειτουργεί, να επουλώνει τα τραύματα και να προστατεύεται απο τις ασθένειες είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δύναμη και τον αριθμό των ενζύμων μας- γι´αυτό και η έλλειψη τους μπορεί να αποβεί καταστροφική.
Όλες οι ζωτικές λειτουργίες είναι μια σειρά απο σύνθετες χημικές αντιδράσεις που αποτελούν τον μεταβολισμό.
Τα ένζυμα είναι καταλύτες που καθιστούν τον μεταβολισμό δυνατό.

Καταλύτης είναι η ουσία εκείνη που πυροδοτεί μια χημικά αντίδραση.
Η αποτελεσματικότητα των ενζύμων επηρεάζεται άμεσα απο το περιβάλλον εις το οποίον βρίσκονται. Παράγοντες, όπως η οξύτητα, η αλκαλότητα, οι αναστολείς και άλλα μπορούν να επηρεάσουν την δραστηριότητα των ενζύμων. Επιπλέον, τα ένζυμα είναι πολύ εξειδικευμένα: κάθε ένζυμο πυροδοτεί έναν και μόνο τύπο χημικής αντίδρασης.

Ο ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ!

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στο σώμα χωρίς ενέργεια και η ενέργεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την βοήθεια των ενζύμων.
Η ίδια η ύπαρξη κάθε ζωντανού κυττάρου εξαρτάται απο χημικές αντιδράσεις που απαιτούν διαρκή παροχή ενέργειας και ενζύμων για να γίνουν.
Τα κύτταρα παίρνουν ενέργεια απο τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη που τρώμε.
Το κάνουν αυτό με την βοήθεια των ενζύμων. Οι χημικές αντιδράσεις όμως που παράγουν ενέργεια είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω ειδικών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας και την παρουσία των κυτταρικών ενζύμων.

AΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ;

Ανέκαθεν, η τροφή μας αποτελούσε την πρωταρχική πηγή ενζύμων για τον οργανισμό.
Όμως, παράγοντες όπως οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το μαγείρεμα, η ακτινοβολία, η φύλαξη, η επεξεργασία, η κατάψυξη, η αποξήρανση και η χρήση πρόσθετων χημικών ουσιών στην καλλιέργεια μπορούν να καταστρέψουν αυτές τις ζωτικές ουσίες μειώνοντας έτσι σημαντικά την περιεκτικότητα των τροφών σε ένζυμα.
Τα φρέσκα, ωμά φρούτα και λαχανικά ( που βρίθουν ενεργών ενζύμων) καθώς επίσης και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Τα ένζυμα είναι εκείνα που κάνουν το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί και είναι παρόντα καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας της πέψης.
Οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Ωστόσο για να γίνει η μετατροπή αυτών των βασικών τροφικών ομάδων σε συστατικά που να μπορεί το σώμα μας να χρησιμοποιεί είναι απαραίτητη η ύπαρξη τριών ομάδων ενζύμων:
-τα πρωτεολιτικά ένζυμα ή πρωτεάσεις.
-τα λιπολιτικά ένζυμα ή λιπάσεις και
-τα αμυλολιτικά ένζυμα ή αμυλάσεις.
Α) ΟΙ ΠΡΩΤΕΑΣΕΙΣ καταλύουν τις πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται απο 20 περίπου κοινά αμινοξέα και κάθε πρωτεάση ενεργεί πάνω σε ένα μόνο συγκεκριμένο αμινοξύ.
Β) ΟΙ ΛΙΠΑΣΕΙΣ καταλύουν τα λίπη ( λιπίδια) περιλαμβανομένων των λιπών των ελαίων, των φωσφολιπιδίων ( λεκιθίνη) και στεροειδών ( χολεστερόλη).
Γ) ΟΙ ΑΜΥΛΑΣΕΙΣ καταλύουν τους υδατάνθρακες περιλαμβανομένων των σακχάρων ( σακχαρόζη, λακτόζη και φρουκτόζη).

OI EXΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ!

Μερικές φορές η καλή διατροφή δεν είναι αρκετή. Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετικά ή εκ γενετής προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ομαλή πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών απο τον οργανισμό.
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι μηχανικά ( μάσησης λόγω χαλασμένων δοντιών, ούλων ή στοίχισης δοντιών), βιοχημικά ( έλλειψη κάποιου συγκεκριμένου ενζύμου) ή στρές. Επίσης οποιεσδήποτε συνθήκες παρεμβαίνων στην έκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι επηρεάζουν άμεσα την έκκριση ενζύμων. Τέτοιες συνθήκες είναι: ψυχικά τραύματα, χημειοθεραπεία, χρόνιες ασθένειες, ασθένειες σε τελικό στάδιο, χρόνια άλγη, συναισθηματική πίεση- έντονο στρές ( το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει καταστάσεις όπως νευρικό εντερικό σύνδρομο), κατάθλιψη και χειρουργικές επεμβάσιες.

Η ένωση της ελαστίνης και του κολλαγόνου δυναμώνουν την ελααστικότητα του δέρματος και βοηθούν στο να παραμένει αυτό λείο.
Τα ένζυμα καταπολεμούν τη γήρανση όχι μόνο εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζοντας την αδρανοποίηση των θρεπτικών συστατικών αλλά βελτιώνουν παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα επιτρέποντας στα θρεπτικά συστατικά να φθάσουν στον δερματικό ιστό.
Τα ένζυμα βοηθούν επίσης στην διατήρηση καλύτερης κυκλοφορίας, που είναι άλλη μια διαδικασία που επιβραδύνεται καθώς γερνάμε.

TA ENZYMA KAI H AΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ!

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ινσουλίνη σε φυσιολογικά επίπεδα ;
Eφόσον το χρώμιο ενεργοποιεί την δράση των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό της γλυκόζης μια εξήγηση για την διατάραξη της ισορροπίας της ινσουλίνης είναι η ανεπάρκεια ενεργού βιολογικά χρωμίου που οφείλεται σε:
1. Διαιτολόγιο ανεπαρκές σε χρώμιο.
2. Εκτεταμένες απώλειες χρωμίου.
3. Αδυναμία του οργανισμού να μετατρέψει αυτό το μεταλλικό στοιχείο σε βιολογικά ενεργό GTF (παράγοντα ανοχής γλυκόζης).
Το χρώμιο στην μορφή που μπορεί να αφομοιωθεί απο το σώμα, ονομάζεται GTF( glucose tolerance factor)- παράγοντας ανοχής γλυκόζης. Αυτό το μεταλλικό στοιχείο λειτουργεί κυρίως ως συνεργός της ινσουλίνης στο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεσμεύοντας ινσουλίνη σε υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης, το χρώμιο με την μορφή GTF αυξάνει την δυνατότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει αμινοξέα και σάκχαρα του αίματος ( γλυκόζη) μέσα στα κύτταρα προκειμένου να επιτευχθεί η σύνθεση των ιστών και η παραγωγή ενέργειας.
Όταν η ινσουλίνη δεν μπορεί να δράσει επαρκώς ο οργανισμός αντιδρά συνθέτοντας περισσότερη ινσουλίνη προκαλώντας έτσι υπερινσουλιναιμία ( υπερβολική συγκέντρωησ ινσουλίνης στο αίμα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου να παρουσιαστούν καρδιακές παθήσεις διότι αυξάνεται η LDL cholesterol- η κακή χοληστερίνη- και μειώνονται τα επίπεδα της HDL cholesterol - της καλής χοληστερίνης- ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση του αίματος όπως επίσης και η αποθήκευση λίπους.
Παρόλο που δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις δαιταραχής ισορροπίας της ινσουλίνης στο χρώμιο φαίνεται ότι εκείνα τα περιστατικά που προκαλούνται απο την απουσία του θα παρουσίαζαν βελτίωση με τη χρήση χρωμιο´πυχων συμπληρωμάτων διατροφής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες χρειάζονται τροφές με χαμηλότερα ενεργειακά επίπεδα για να διατηρήσουν το κανονικό τους βάρος.
Η επιτροπή για τον καθπρισμό του διαιτολογίου προτείνει για τους ενήλικες, αρχίζοντας απο την ηλικία των 51 ετών να μειώσουν ελαφρά την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνουν. Οι περισσότεροι ενήλικες όμως είναι υπέρβαροι αφού είναι λιγότερο κινητικοί και δεν μειώνουν την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνουν για να καλύψουν τις μειωμένες ανάγκες τους.
Τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η τακτική;
Περισσότερη άσκηση, σωστή διατροφή και διαιτολόγιο πλούσιο σε ένζυμα. Έτσι θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να καλύψετε τις καθημερινές ενεργειακές σας ανάγκες ενώ παράλληλα θα βελτιώσετε την πέψη σας ( οι πεπτικές διαταραχές είναι υπεύθυνες για πολλές ασθένειες).
Οι εθνικές διατροφικές προδιαγραφές υπαγορεύουν αύξηση της λήψης τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες μοιρασμένες σε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και έξι ή περισσότερες μερίδες δημητριακών.
Τα λαχανικά - περιλαμβανομένων και των οσπρίων- τα φρούτα και τα δημητριακά αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων και διαιτητικών ινών καθώς επίσης και ενζύμων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Επιπρόσθετα, αυτές οι τροφές έχουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Σύμφωνα με έρευνες, αυτού του είδους η διατροφή συνδέεται και με μια σειρά οφέλη σε σχέση με την υγεία γενικότερα περιλαμβανομένων ασθενειών όπως μερικές μορφές καρκίνου.
Στο μεταξύ εκατομμύρια Αμερικανών δίνουν τη μάχη του " φουσκώματος" και χάνουν.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί αυτά τα άσχημα εξογκώματα, τις χαλαρώσεις και τις δίπλες; Γιατί μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος δύσκολα τη στίγμη που τόσοι άλλοι δεν μπορούν να χάσουν με τίποτα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να κρύβεται στον μικρό μας φίλο, το ένζυμο.
Γνωρίζουμε ότι τα ένζυμα είναι οι καταλύτες που είναι απαραίτητοι για όλες τις χημικές αντιδράσεις. Είναι αυτά που πυροδοτούν τις αντιδράσεις του μεταβολισμού και για αυτό είναι απαραίτητα για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις απο το στόμα πρός τον εγκέφαλο.

Στον εγκέφαλο εδρεύει το κέντρο ελέγχου της όρεξης και ο υποθάλαμος. Όταν ο υποθάλαμος λειτουργεί σωστά μπορούμε να χάσουμε βάρος και να το κρατήσουμε μακριά, καθώς λαμβάνουμε μηνύματα μέσω του νευρικού μας συστήματος ως πρός το πότε να φάμε και πότε να σταματήσουμε να τρώμε.
Στην παχυσαρκία έχει αποδειχθεί διαταραχή του μεταβολισμού λιπιδίων και υδατανθράκων.
Το διαιτολόγιο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αυξάνει την συγκέντρωση της πρωτεάσης στο πάγκρεας ενώ εκείνο που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες αυξάνει τα επίπεδα της αμυλάσης.
Μια Ιαπωνική έρευνα εξέτασε τα επίπεδα της συγκέντρωσης παγκρεατικών ενζύμων στον ορό του αίματος τόσο σε αδύνατους όσο και σε παχύσαρκους ανθρώπους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αμυλάση και ηθρυψίνη, αλλά όχι η λιπάση, βρέθηκαν στον ορό σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στους αδύνατους απο ότι στους παχύσαρκους ανθρώπους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Τα χαμηλά επίπεδα αμυλάσης στον ορό συνδέθηκαν με μειωμένη λήψη πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων ενώ τα χαμηλά επίπεδα θρυψίνης στον ορό συνδέθηκαν με μειωμένη λήψη υδατανθράκων.
Όταν τα παχύσαρκα άτομα έχασαν βάρος τα επίπεδα αμυλάσης στον ορό τους αυξήθηκαν, όπως αναφέρθηκε στην Διεθνή Εφημερίδα Παγκρεατολογίας, 3:241-248, 1988.
Ποιός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι δεν παίρνουν το μήνυμα να σταματήσουν να τρώνε και γίνονται παχύσαρκοι και βουλιμικοί, ενώ μερικοί δεν παίρνουν καθόλου το μήνυμα να φάνε και γίνονται ανορεξικοί;
Μερικές φορές τα νευρικά κύτταρα υφίστανται βλάβες λόγω της διατροφής και τα υγιή κύτταρα δύσκολα ανανεώνονται.
Πώς όμως ο υποθάλαμος ειδοποιείται για την πείνα ή τον κορεσμό;
Οι χημικοί αγγελιαφόροι, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές συντίθενται στον εγκέφαλο απο τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε με την τροφή. Αυτοί οι αγγελιαφόροι μεταφέρουν σήματα στον υποθάλαμο που βρίσκεται στον εγκέφαλο.
Όταν όλα λειτουργούν σωστά και οι νευροδιαβιβαστές μας τρέφονται το βάρος μας μένει σταθερό. Τόσο η παχυσαρκία όσο και η αδυναμία μπορούν να συμβούν όταν οι νευροδιαβιβαστές δεν τρέφονται σωστά και δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.
Ο εγκέφαλος παίρνει τα θρεπτικά συστατικά για να συνθέσει τους νευροδιαβιβαστές μέσω του αίματος των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου.
Εκτός και άν η δίαιτα μας είναι υγιής αυτοί οι χημικοί αγγελιαφόροι δεν τρέφονται επαρκώς.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ Η ΘΡΕΨΗ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ.

Τα ένζυμα αποτελούνται απο αμινοξεά που προέρχονται απο την διάσπαση των πρωτεϊνών που λαμβάνουμε με την τροφή.
Αυτά τα αμινοξέα είναι προάγγελοι των νευροδιαβιβαστών και ανιχνεύονται στο αίμα με την προϋπόθεση ότι αφομοιώνουμε σωστά τις πρωτεΐνες.
Μερικοί προάγγελοι ή αμινοξέα που ίσως είναι γνωστά ,είναι η τρυπτοφάνη και η τυροζίνη. Αυτές συνεργάζονται στενά με τον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη.
όταν η τρυπτοφάνη εισέρχεται στον εγκέφαλο με γρήγορους ρυθμούς ( μετά την κατανάλωση πρωτεϊνών για παράδειγμα ), συντίθεται η σεροτονίνη.
Η έρευνα απέδειξε ότι η σεροτονίνη μπορεί να καταστείλει την κατανάλωση υδατανθράκων σε παχύσαρκους ανθρώπους.
Αντίστροφα, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτεΐνες.
Στην περίπτωση που το σύστημα ισορροπίας είναι ελαττωματικό τότε κα´ποιος μπορεί να λαχταρά κυριολεκτικά υδατάνθρακες.
Δυστυχώς δεν έχει ανακαλυφθεί καμιά θεραπεία για την παχυσαρκία αλλά οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει κάποιες αιτίες.
Κατά την ανεπάρκεια κάποιου ενζύμου, για παράδειγμα, τα περισσότερο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κούραση, η πρόωρη γήρανση και η αύξηση βάρους.
Η επιστημονική έρευνα έντονα υποστηρίζει ότι εάν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες έτσι ώστε να ακολουθούμε

το ιδανικό διαιτολόγιο αυξάνοντας τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα ένζυμα στις σωστές τους βιολογικές αναλογίες η διάρκεια ζωής και η ζωτικότητα μας θα εκτινάσσονταν στα ύψη.
Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν φυτικές ίνες που έχουν όγκο και δημιουργούν αίσθημα πληρότητας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν πυροδοτούν την απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Αυτές οι τροφές είναι επίσης πλούσιες σε ένζυμα.

 

ΘΕΜΑ ΑΠΟ: ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ

 

Διαβάστηκε 525 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος