ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 22:34

Ζωή γλυκιά σαν μέλι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες, το φυσικό προϊόν και τα παράγωγά του τονώνουν τον οργανισμό, λειτουργώντας ταυτόχρονα σαν ασπίδα προστασίας σε μια σειρά παθήσεων

Αμέτρητες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, διαπίστωση που αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, αφού σύμφωνα με έρευνες, ο πληθυσμός των μελισσών αποψιλώνεται και η παραγωγή στην Ελλάδα ενδέχεται να μειωθεί μέχρι και 70% το 2008.

 

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Χήνου αν. καθηγήτρια Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «διεθνώς έχει μελετηθεί η αντιμικροβιακή δράση μελιών σε σειρά παθογόνων βακτηρίων και μυκήτων, που απομονώθηκαν κυρίως από μετεγχειρητικά τραύματα, ενώ σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για την επούλωση πληγών με άριστα αποτελέσματα, αντικαθιστώντας σχεδόν τα αντιβιοτικά.

Εκτός από την αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική του δράση, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους, αφού δρα έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και ανακουφίζει από την αϋπνία.

180 διαφορετικές ουσίες

Μάλιστα, αν και είναι γλυκό, δεν παχαίνει, όπως νομίζουν πολλοί, αφού εκτός από απλά σάκχαρα (όπως η ζάχαρη) περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα) με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και να «κάψει» τις θερμίδες σε αντίθεση με τη ζάχαρη που παρέχει στον οργανισμό «κενές» θερμίδες.

Και αυτό γιατί τα σάκχαρα του μελιού είναι απλά, απορροφώνται αμέσως προσφέροντας στον οργανισμό μια γρήγορη πηγή ενέργειας.

Ποιοτικά το ελληνικό μέλι θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο. Είναι όμως παράδοξο το ότι είναι από τα πλέον μη μελετημένα μέλια.

Το μέλι άλλων χωρών είναι αντικείμενο συνεχιζόμενης μελέτης από ερευνητικά κέντρα, βιομηχανίες αλλά και το κράτος για την προστασία της γεωγραφικής του προέλευσης από νοθεία και για την αξιολόγηση των ποικίλων ευεργετικών ιδιοτήτων του και της διατροφικής του αξίας.

Οπως επισημαίνει η κ. Χήνου, «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έρευνες με συνεργάτες της, καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων, σε 49 ελληνικά μέλια από 30 διαφορετικές περιοχές και έχουν εξαχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα, π.χ. ιδιαίτερα χημικά συστατικά, ισχυρές αντιμικροβιακές δράσεις των θυμαρίσιων κυρίως μελιών, αντιοξειδωτικές δράσεις κυρίως μελιών έλατου και πεύκων, ενώ έρευνα στα θυμαρίσια μέλια απέδειξε πειραματικά την επίδρασή τους στις οιστρογονικές - αντιοιστρογονικές διαδικασίες του οργανισμού.

Ακόμη φάνηκε ότι εμφανίζουν και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου.

Το ελληνικό μέλι εμφανίζει ενισχυμένο ρόλο στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή αλλά και στη χρήση του ως βιολειτουργικού τροφίμου.

Εχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που πληρούν τις νομοθετημένες διατάξεις της ΕΕ, είναι ασφαλές στον καταναλωτή, έχει ταυτότητα και διακρίνεται από γεύση, άρωμα και πυκνότητα που αρέσει στον καταναλωτή.

Συγκριτικά με το εισαγόμενο, το ελληνικό μέλι έχει καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλότερο κόστος παραγωγής».

Τρόποι συντήρησης

1. Για να συντηρηθεί σωστά το μέλι, πρέπει να το προφυλάξουμε από τους τρεις σημαντικούς του εχθρούς: την υγρασία, τη θερμότητα και το φως. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνει την ωραία του γεύση και πολλές ουσιαστικές οργανοληπτικές ιδιότητες.

2. Η άριστη θερμοκρασία για τη συντήρηση του μελιού είναι περίπου οι 14οC, σε ξηρό και καλά αεριζόμενο περιβάλλον όμως, συντηρημένο σε κλειστό βάζο ώστε να μην παίρνει αέρα, σε σκοτεινό χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας μας και σε θερμοκρασία δωματίου 20-25οC.

ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Μεταβολισμός. Το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στη συγκράτηση νερού στους ιστούς. Δεν παχαίνει γιατί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε πηγαίνοντας στο στομάχι προκαλεί μια διαδικασία, που ονομάζεται θερμογένεση και διαλύει τα λίπη.

Αντιμικροβιακό. Οταν αναμειγνύεται με νερό και επαλείφεται στα τραύματα, ένα ένζυμό του αντιδράει με το σάκχαρο σχηματίζοντας υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η ουσία σκοτώνει ανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Επούλωση πληγών. Η τοποθέτησή του πάνω στην πληγή οδηγεί στην αύξηση της γλουταμίνης, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού.

Καρδιοπάθειες. Τα σάκχαρα του είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυός.

Υπέρταση. Με τη βοήθεια των σακχάρων που περιέχει και της ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

Ηπαρ. Το ήπαρ είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες. Η γλυκόζη του μελιού αυξάνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο ήπαρ και συντελεί στην αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Στομάχι. Περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του θεραπεύοντας γαστρεντερικές παθήσεις. Προστατεύει από έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου.

Νεφροί. Περιέχει ελάχιστη πρωτεϊνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Λόγω πάλι της γλυκόζης συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων ουσιών.

Αναιμία. Λόγω κυρίως του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει, αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά.

ΑΫπνία. Η γλυκόζη, που περιέχει και όχι μόνο, ηρεμεί όλο τον οργανισμό.

Δόντια. Οι αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθούν στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

Μέθη. Λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά τη νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης.

ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΙ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Για τους Αρχαίους Αιγυπτίους το μέλι ήταν ό,τι είναι για μας σήμερα η ασπιρίνη: το πιο δημοφιλές φάρμακο. Για χιλιάδες χρόνια, το μέλι (μαζί με τα φρούτα) ήταν ο μόνος τρόπος για να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση οι Ευρωπαίοι. Μέχρι το 800 μ.Χ., όταν η ζάχαρη ήρθε στην Ευρώπη, το μέλι ήταν ηδονική τροφή, φάρμακο, ελιξίριο. Αναφέρεται 500 φορές σε 900 συνταγές στον Πάπυρο Σμιθ, ένα αιγυπτιακό ιατρικό κείμενο που χρονολογείται μεταξύ του 2600 και του 2200 π.Χ. Το μέλι το χρησιμοποιούσαν παγκοσμίως για τη θεραπεία των τραυμάτων των πληγών και των ελκών του δέρματος, ενώ κατά τη διάρκεια πολέμων χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό από τους αρχαίους Ελληνες, τους Ρωμαίους, τους Αιγύπτιους, τους Ασσύριους και τους Κινέζους αλλά και από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΙΛΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ

Τα είδη του μελιού καθορίζονται από την ποικιλία των φυτών ή των δέντρων που επισκέπτονται οι μέλισσες. Η ιδιομορφία της ελληνικής φύσης και το γεγονός ότι οι Ελληνες μελισσοκόμοι μεταφέρουν συχνά τις κυψέλες από το ένα μέρος στο άλλο έχουν ως αποτέλεσμα το παραγόμενο μέλι να χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποικιλία. Το μέλι διακρίνεται σε δυο μεγάλες βασικές κατηγορίες: τα ανθόμελα, που παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και τα μέλια από δέντρα (έλατο, πεύκο, ρείκι, κ.λπ.), που παράγονται από τα μελιτώματα, δηλαδή τους χυμούς των δέντρων.

Θυμαρίσιο. Εντονα αρωματικό μέλι, με ανοιχτόχρωμη κοκκινωπή εμφάνιση.

Πευκόμελο. Εχει πιο σκούρο χρώμα από το θυμαρίσιο. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό και είναι πλουσιότερο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεϊνες και αμινοξέα.

Ελάτης. Από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού. Παράγεται κυρίως στις περιοχές Ευρυτανίας, Ηπείρου, Πίνδου, Πάρνηθας και Ολύμπου.

Καστανιάς. Εχει έντονο άρωμα, σκούρο χρώμα και ελαφρώς πικρή γεύση.

Φλαμουριάς. Εχει έντονο κίτρινο ανοιχτό χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Θεωρείται ιδανικό για όσους υποφέρουν από εντεροπάθεια και εντεραλγίες, όπως επίσης και για όσους πάσχουν από αϋπνίες.

Ερείκης. Ονομάζεται και «σουσουρίσιο» μέλι. Θεωρείται προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Εχει χαρακτηριστική οσμή και ιδιαίτερη γεύση, χρώμα κοκκινωπό.

Ευκαλύπτου. Εχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση αλλά όχι μεγάλη θρεπτική αξία.

Από τριφύλλια, μπαμπάκια, ηλίανθους. Τα μέλια αυτά κατατάσσονται στα ανθόμελα, έχουν γενικώς ανοιχτό χρώμα.

Δενδρολίβανου. Θεωρείται το πιο αφροδισιακό είδος μελιού. Παράγεται κυρίως στη Μέση Ανατολή και είναι σπάνιο.

Φασκόμηλου. Εχει ξεχωριστή γεύση και ιδιότητες. Παράγεται κυρίως στην Κρήτη.

Λεβάντας. Εξαιρετικού αρώματος μέλι με ανοιχτό χρώμα και ιδιαίτερα γευστικό. Δεν παράγεται στην Ελλάδα αλλά σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας, και της Βόρειας Ιταλίας.

Λεμονιάς, πορτοκαλιάς. Εχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Το χρώμα του είναι ανοιχτό κίτρινο. Παράγεται κυρίως στα Χανιά, τον Πόρο, την Πάργα και την Αρτα.

ΜΕΛΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΑΧΑΡΗΣ

Οσοι προσέχουν τη διατροφή τους, καταλήγουν συχνά προ του διλήμματος «μέλι ή ζάχαρη;», αφού -ως γνωστόν- η θερμιδική αξία του πρώτου είναι μεγαλύτερη.

Η επιλογή, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αποδεσμευτεί από τα θρεπτικά χαρακτηριστικά των δύο «ανταγωνιστών». Ξέχωρα από το γεγονός ότι η ζάχαρη είναι προϊόν χημικής και ενζυματικής επεξεργασίας, το μέλι περιέχει πολλές φυσικές ουσίες (βιταμίνες, ένζυμα, οργανικά οξέα), η δε ποιότητά του ξεπερνά τις επιμέρους ιδιότητες των συστατικών του.

Το μέλι αποτελείται κατά 15-20% από νερό και κατά 80-85% από σάκχαρα, από τα οποία τα κυριότερα είναι η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σουκρόζη (ζαχαρόζη 3% περίπου), καθώς και από ένα μείγμα άλλων σακχάρων σε μικρότερες ποσότητες, που κάνουν όμως τη διαφορά όσον αφορά τη βιολογική του αξία σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στο μέλι υπάρχουν 163 σάκχαρα που δεν απαντώνται στη ζάχαρη, η οποία είναι σχεδόν 100% ζαχαρόζη. Επίσης, περιέχει μέταλλα -κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, χλώριο, φώσφορο, θείο, πυρίτιο- και βιταμίνες.

ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ

Υδατάνθρακες

Οργανικά οξέα (18 τον αριθμό)

Πρωτεϊνες καιαμινοξέα

Μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.)

Ενζυμα

Αναπλαστικά στοιχεία, δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών, που είναι η βάση της ζωής.

Βιταμίνες (Β1, Β6, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά.)

Φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΙΟΥ

ΠΗΓΗ : ethnos.gr (18/10/2008)

 

 

Διαβάστηκε 489 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος