ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 01:55

Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας! Του Ν. Χαραλαμπίδη,γενικού διευθυντή της Greenpeace

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπαίνουν από το αγαπημένο τους (αφύλαχτο) παράθυρο: τις ζωοτροφές. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, είναι αδιάφορο αν το σύστημα μπάζει από τις γαλακτοβιομηχανίες, τους παραγωγούς γάλακτος, τις εταιρίες ζωοτροφών ή τους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Ο καταναλωτής άλλωστε τη μάρκα ξέρει, τη μάρκα εμπιστεύεται. Και την πληρώνει.

Το γεγονός είναι ότι το σύστημα αποδεικνύεται – και πάλι – διάτρητο. Το θέμα είναι ότι σε περίοδο κρίσης εξάγουμε γύρω στα 500 εκατομμύρια το χρόνο για να εισάγουμε μεταλλαγμένη σόγια. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το σταματήσουμε. Και όχι μόνο. Μπορούμε να επενδύσουμε στην καλλιέργεια ντόπιας ζωοτροφής, στηρίζοντας την ανάπτυξη και εξασφαλίζοντας επιτέλους μη μεταλλαγμένη ζωοτροφή στη χώρα

Στην Greenpeace, έχοντας πάντα στο πλευρό μας τον κόσμο που μας στηρίζει, πολεμάμε στη χώρα μας 16 χρόνια τώρα, τα μεταλλαγμένα και τα μονοπωλιακά μεγαθήρια που τα προωθούν. Έτσι και
τώρα, πήραμε (οι ακτιβιστές της Greenpeace) τυχαία δείγματα ζωοτροφών από αρκετές φάρμες ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια τα στείλαμε για ανάλυση σε εξειδικευμένο και διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε όσα από τα δείγματα υπήρχε σόγια, αυτή ήταν μεταλλαγμένη. Και δεν ήταν ούτε 1 ούτε 2 τα δείγματα, άρα δεν μιλάμε για «ατύχημα».

Στη συνέχεια ταυτοποιήσαμε τις φάρμες με τις εταιρίες γάλακτος στις οποίες καταλήγει το γάλα. Εκεί, είχαμε τη δεύτερη μεγάλη έκπληξη: τα δείγματα προέρχονταν από εταιρίες που δηλώνουν στη συσκευασία ή στο site τους ότι τα προϊόντα τους δεν παράγονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένα. Η συνέχεια αυτονόητη. Δίνουμε, φυσικά, τα αποτελέσματα στη δημοσιότητα.

Αντί όμως της αυτονόητης δέσμευσης των εταιριών που ταυτοποιήθηκαν με τα μεταλλαγμένα, ξεκινά ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων που ελπίζω ότι θα τελειώσει σύντομα. Οι εταιρίες επιλέγουν να «πυροβολούν τον αγγελιοφόρο» και να αναζητούν τους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους για να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί τους. «Καθαρίζοντας» έτσι τη μάρκα τους και όχι την παραγωγή τους. Προωθούν διαβεβαιώσεις και σκαναρισμένες πιστοποιήσεις, αλλά τσιμουδιά για το πάπλωμα.

Ο χρόνος είναι χρήμα λένε. Από το να αναλωνόμαστε σε ανταλλαγή ανακοινώσεων, είναι καιρός πια οι εταιρίες να δουν πώς μπορούν να γίνουν μέρος της αυτονόητης – υπεύθυνης – λύσης. Η δημιουργία επίσημου σήματος - πρότυπου για τα ζωικά προϊόντα είναι το πρώτο μεταβατικό βήμα. Ας το διεκδικήσουν λοιπόν από το Υπουργείο, για να προχωράμε. Το ουσιαστικό όμως βήμα που περιμένουμε όλοι, είναι η στροφή στη χρήση ντόπιων μη μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση, το αγροτικό ισοζύγιο κ.ο.κ.

*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

ΠΗΓΗ: loutraki1.blogspot.com (24/02/2012)

 

 

Διαβάστηκε 376 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ζωή γλυκιά σαν μέλι CODEX ALIMENTARIUS-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος