ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Σάββατο, 02 Ιουλίου 2011 13:13

Ερχεται το κρέας εργαστηρίου!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μπιφτέκια φτιαγμένα με τεχνητό μοσχαρίσιο κρέας από βλαστοκύτταρα θα κυκλοφορούν στην αγορά το νωρίτερο σε 1 χρόνο αναφέρει έρευνα Ολλανδών επιστημόνων η οποία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες έρευνες που προσπαθούν να επιλύσουν το θέμα της σίτισης του πληθυσμού με τεχνητά μέσα! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Μαρκ Ποστ του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, ,το κρέας "in vitro" (σ.σ. κρέας εργαστηρίου) μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα είναι μονόδρομος για την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς η κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι δυσανάλογη με τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα έχει διπλασιαστεί έως το 2050 ενώ η παραγωγή, εάν δεν υπάρξει κάποια καινοτομία, θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο επιστήμονας ανέφερε σε σχετική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ": "Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα να μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στην παραδοσιακή κτηνοτροφία τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με αυτήν τη μέθοδο και χρειαζόμαστε έναν θαρραλέο δοκιμαστή που θα είναι ο πρώτος που θα γευτεί το κρέας εργαστηρίου. Εάν κανείς δεν εμφανιστεί, τότε μάλλον θα το κάνω εγώ".

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην έρευνα το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουν να παρασκευάσουν ένα μπιφτέκι από 10.000 βλαστοκύτταρα τα οποία έχουν ληφθεί από μοσχάρι. Τα βλαστοκύτταρα θα πολλαπλασιαστούν φυσικά, αλλά υπό πίεση, ούτως ώστε να δημιουργηθεί νέος μυϊκός ιστός παρόμοιος με του μοσχαριού από τον οποίο αρχικά ελήφθησαν τα βλαστοκύτταρα.

Η Ολλανδία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για την παραγωγή τεχνητού κρέατος.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει επενδύσει περίπου 1,67 εκατομμύρια ευρώ στις εν λόγω έρευνες και οι επιστήμονες που συμμετέχουν σε αυτές θεωρούν πως η κατασκευή του "μπιφτεκιού του δοκιμαστικού σωλήνα" είναι το πρώτο βήμα για μια επανάσταση στα τρόφιμα. Μάλιστα, το 2009 επιστήμονες πάλι από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ κατάφεραν να αναπτύξουν κομμάτια χοιρινού κρέατος με την ίδια μέθοδο, όμως, όπως έγινε γνωστό, η γεύση του δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη και η υφή του έμοιαζε με καλαμαριού.

Προς την παραγωγή τεχνητού κρέατος έχουν στραφεί όμως και έρευνες από τη Βρετανία, με χαρακτηριστικότερη την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στο εργαστήριο θα καταναλώνει 35%-60% λιγότερη ενέργεια από την κανονική κτηνοτροφία, θα χρειάζεται 98% λιγότερη γη και θα παράγει 80%-95% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή θα είναι περισσότερο οικολογική. Σε άλλο Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας πάντως, αυτό της Ουτρέχτης, έχουν υπολογίσει ότι από δέκα βλαστοκύτταρα μπορούν να παραχθούν περίπου 50.000 τόνοι κρέατος μέσα σε δύο μήνες!

ΠΗΓΗ : radar-gr.blogspot.com

 

 

Διαβάστηκε 491 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος