ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Κυριακή, 02 Μαρτίου 2014 08:00

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου, είναι η πύλη που εισερχόμαστε στην πνευματικότερη περίοδο, στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ήδη η Εκκλησία μας έδειξε τις προηγούμενες Κυριακές, τη θέση την πνευματικής της ψυχής για να αποκτήσει τη θέα της διαδρομής και να ποθήσει τον προορισμό που είναι η Ανάσταση. Η ταπεινή τελωνική προσευχή, η γνήσια βαθειά συναίσθηση της ασωτίας, η επιστροφή της μετανοίας, η αποκάλυψη του Κυρίου μέσα από το σταυρωμένο αδελφό, η αληθινή αγάπη, η ριζωμένη στο έδαφος της συγχώρησης, η καθαρή άσκηση, οδηγούν την ψυχή, στη Θέα της είσοδου, στην διάθεση της πορείας, στη δίψα για Χριστό.

Ο ιερός υμνωδός, μέσα από τις λέξεις που συνθέτουν τον ύμνο μας αποκαλύπτει τη θέση που οδηγηθήκαμε και τη θέα που αποκτήσαμε. ‘’Εκάθισεν Αδάμ και έκλαυσεν απέναντι της τρυφής του Παραδείσου’’. Χαμένος παράδεισος. Αίσθηση της απώλειας που επηρεάζει κάθε κύτταρο πνευματικό. Η αναζήτηση του παραδείσου που πολλές φορές, γίνεται περιπέτεια αφού θέτει ως στόχο, την ύλη, την σάρκα, τη δόξα, το ύψος κάποιας θέσης και μας βάζει σε δρόμους που μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από τον πόθο και τη δίψα της ψυχής για αιωνιότητα. Ένας ασφαλής δρόμος είναι ο τρόπος της ζωής των Αγίων μας. Σημειώνει ο Αββάς Βαρσανούφιος στα νηπτικά του κείμενα ‘’Ιχνηλάτησον τους Πατέρας…’’ Ακολούθησε τα ίχνη των αγίων πατέρων. Τα στενά δρομάκια των νησιών μας, με την πελεκημένη πέτρα και τη μοναδική καθαριότητα, μοιάζουν με την ζωή των αγίων οι οποίοι μόρφωσαν εντός τους τον Χριστό, πελεκώντας με την ταπείνωση, τη σκληρότητα του εγωισμού και βιώνοντας καθημερινά τον αγώνα για κάθαρση. Ακολουθώντας αυτά τα μονοπάτια της ζωής τους, πλησιάζουμε την πηγή της χάριτος του Θεού, το ποτάμι του ζωντανού νερού που ρέει μέσα στο μυστηριακό χώρο της Εκκλησίας και μπορεί να σβήσει η δίψα της αναζήτησης του χαμένου παραδείσου, να θεραπεύσει τις ασθένειες που προκάλεσε ο αποχωρισμός από το Χριστό και να καλύψει τα χάσματα, τα κενά που δημιουργεί η αποκοπή από την κοινωνία με τους αδελφούς.

Μία τέτοια αγιασμένη προσωπικότητα, που η ζωή του αποτελεί, δρόμο ασφαλή με κατεύθυνση τη σωτηρία, είναι ο Άγιος παπά-Νικόλας Πλανάς, που σήμερα τιμάται η ιερή μνήμη του. Το πνευματικό ανάστημα του τόπου μας και το καύχημα της ψυχής κάθε πιστού. Η ζωή του, δρόμος κοσμημένος με αρετές, ο λογισμός του ζυμωμένος με ταπείνωση, η ψυχή του αρωματισμένη με καθαρότητα. Ο εγωισμός έπεφτε στο πεδίο της ζωής του νικημένος από τη λατρεία του στο Χριστό και την αγάπη του σε κάθε άνθρωπο. Η θερμή πίστη του, τον έκανε να αφήνεται στα χέρια του Θεού με εμπιστοσύνη, να συνεχίζει σταθερά τον σκληρό του αγώνα να αντιμετωπίζει με ευχαριστιακή, δοξολογική διάθεση, τις πολλές δοκιμασίες και τους μεγάλους πειρασμούς. Η γνήσια αγάπη του, τον ανύψωνε πνευματικά, ενδυνάμωνε τρέφοντας με χάρη την ψυχή του, ανέπαυε τον λογισμό του. Η λατρεία του στον Τριαδικό Θεό, ήταν ένας χείμαρρος που ξεχυνόταν, ημέρα και νύχτα από την πηγή της καθαρής του καρδιάς, κυνηγώντας το έλεος του Θεού για κάθε άνθρωπο. Η απλότητα του ήταν η απόρριψη κάθε τι του περιττού και η αποκάλυψη της αληθινής του ταπείνωσης. Η γλυκύτητα των λίγων λόγων του, θεράπευε τις πικραμένες από την αμαρτία ψυχές. Όταν τον αδικούσαν, τον συκοφαντούσαν, τον έδιωχναν δεν διαμαρτυρόταν, δεν έλεγε τίποτα, μονάχα έκλαιγε σαν μικρό παιδί και παρακαλούσε το Χριστό να ελεήσει τους άδικους διώκτες και τους σκληρούς συκοφάντες του. Η συγχωρητικότητά του, είναι παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε την παραδείσια της ψυχής του κατάσταση. Η πτωχεία του και η ελεημοσύνη του, δείχνουν τον πλούτο των αρετών και της φιλανθρωπίας του. Η υπομονή του, μάθημα δυνατό, για όσους κλονίζονται από τους πόνους και τις δοκιμασίες του βίου. Δεχόταν και αγκάλιαζε όσους αφέθηκαν στην τρικυμία των παθών στην ταραχή της αμαρτίας και στην τυρρανία του εγωισμού, μας πληροφορεί ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος. Έτσι τους οδηγούσε στο λιμάνι του Ευαγγελίου στην ειρήνη του Χριστού και στην ελευθερία της αρετής. Ο τρόπος ζωής του Αγίου Νικολάου του Πλανά, αποκαλύπτει την πλάνη των παθών και οδηγεί στην κάθαρση από κάθε τι που παραπλανά τη ζωή και της στερεί την αλήθεια. Έτσι ακολουθώντας τον ερό βηματισμό της αγίας ζωής του, οδηγούμαστε με ασφάλεια στη Βασιλεία του Αγίου Ενός Τριαδικού Θεού.

Η αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, δεν είναι απλά ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Είναι η είσοδος της χάριτος του Θεού σε κάθε τι το υλικό, καθημερινό και ανθρώπινο. Είναι η εξέγερση σε οτιδήποτε μας υποδουλώνει πνευματικά. Η αφύπνιση σε οτιδήποτε αναισθητοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις. Είναι η περίοδος που συμβάλλει στην απομάκρυνση από των παθών την θηριώτητα και στο πλησίασμα της Θεότητας. Εκείνος που τον Χριστό προσεγγίζει όλο τον κόσμο γνωρίζει, αγαπά και προσεύχεται. Κυρίως όμως το Φως του Χριστού, φωτίζει κάτι σκοτεινό και γι αυτό άγνωστο. Την ίδια μας την ψυχή. Αυτός είναι τελικά ο παράδεισος αφού ‘’η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί’’ (Λκ. 17,20-21). Απέναντι σε αυτή κάθισε ως άλλος Αδάμ ο Άγιος Ανδρέας Κρήτης και με αγωνία κραύγασε ‘’Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα τι καθεύδεις’’. Αυτή την ψυχή προσέγγισε ο Άγιος αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς και με όλες τις δυνάμεις ικέτευσε, ‘’Κύριε φώτισον μου το σκότος’’. Για αυτόν τον ψυχικό παράδεισο αγωνίστηκε Άγιος μας ο ταπεινός παπά-Νικόλας που κάθε του αναπνοή συνοδευόταν από το ‘’Δόξα σοι ο Θεός’’ και το ‘’Κύριε ελέησον’’. Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι η παύση της αστοχίας και η στόχευση της ψυχής, μίας ψυχής που γίνεται παράδεισος όταν ο Χριστός την γεμίσει με το φως, την ειρήνη και την γλυκύτητα της παρουσίας του.

Καλή και ευλογημένη σταυροαναστάσιμη πορεία

ΠΗΓΗ: i-m-paronaxias.gr

Διαβάστηκε 493 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 09:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Α΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος