ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Κυριακή, 25 Μαΐου 2014 12:01

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μελετώντας προσεκτικά αδελφοί μου την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή του Θαύματος της Θεραπείας του εκ γενετής τυφλού, την οποία μας παραθέτει ο Ιερός ευαγγελιστής Ιωάννης, θα καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πράξη δημιουργίας που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ο Χριστός, ο Λόγος του Θεού, ως ένα από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, είναι ο δημιουργός όλης της δημιουργίας και του ανθρώπου.

           Σε άλλο σημείο του Ιερού του Ευαγγελίου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής τονίζοντας την αλήθεια αυτή, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, λέγει τα εξής «πάντα δια αυτού εγένετο και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν. Εν αυτώ ζωήν ην και η ζωή ην το φως των ανθρώπων.» δηλαδή, όλα έγιναν από αυτόν και χωρίς αυτόν τίποτε δεν έγινε από όσα έχουν γίνει, μέσα σε αυτόν υπάρχει ζωή και η ζωή είναι το φως των ανθρώπων.

Ο Τυφλός του σημερινού Ευαγγελίου δεν είχε απλώς μία πάθηση – ασθένεια στα μάτια που τον έκανε να μην βλέπει, αλλά από την γέννηση του δεν είχε καθόλου μάτια, δηλαδή οι κόγχες που υπάρχουν τα μάτια σε κάθε άνθρωπο, σε αυτόν ήταν άδειες . Ο τρόπος που ο Κ.Η.Ι.Χ. θαυματούργησε εδώ, φανερώνει καθαρά τον τρόπο της δημιουργίας του ανθρώπου από τον Τριαδικό Θεό όπως ακριβώς αναφέρεται στην Θεόπνευστη διήγηση της Π.Δ. «Έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν». Ακριβώς το ίδιο βλέπουμε να γίνετε και στη παρούσα περίπτωση. Ο Χριστός έφτυσε χάμω και με το σάλιο του έκαμε λάσπη και την έβαλε στις άδειες κόγχες του Τυφλού. Με τον πυλό που χρησιμοποίησε, έδειξε ότι είναι ΕΚΕΙΝΟΣ που έπλασε τον Αδάμ.

Έπειτα παρατηρούμε ότι δεν έπλασε μόνο τα μάτια και τα άνοιξε αλλά και «το οράν εχαρήσατο» .Και φυσικά δεν ήταν ο πυλός, ούτε το νερό της πηγής που του έδωσε την ικανότητα να βλέπει, αλλά «η εκ του στόματος εξελθούσα δύναμις, αυτή και διέπλασε, και ανέωξε τους οφθαλμούς αυτού» (Θεοφύλακτος Βουλγαρίας) …δηλαδή η Θεϊκή Δύναμη που βγήκε από μέσα Του αυτή ήταν που έπλασε από το τίποτα τους οφθαλμούς, αυτή ήταν που τους άνοιξε.

Αν ρωτήσει κανείς τώρα γιατί ο Χριστός υπέβαλλε τον Τυφλό στη διαδικασία στο να πλυθεί στην κολυμπήθρα του Συλωάμ, η απάντηση είναι ότι για να γίνει το θαύμα χρειάζεται η πίστη , η συγκατάθεση και η συνεργασία του ανθρώπου. Η χάρις του Θεού επιτελεί το θαύμα, αλλά και η συνεργασία του ανθρώπου είναι σημαντική και καθοριστική για την τελείωση αυτού.

Το θαύμα του εκ γενετοίς Τυφλού μας βοηθάει επίσης να κατανοήσουμε και τον σκοπό της ελεύσεως του Χριστού στον κόσμο. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο έλαβε σάρκα και «εσκήνωσεν εν υμίν» για να αναδημιουργήσει, να αναπλάσει, να αναγεννήσει από την φθορά της αμαρτίας το ανθρώπινο γένος, και να το ελευθερώσει εκ της δουλείας του εχθρού, του Διαβόλου . Με την Σάρκωση Του ο Κύριος δεν έφερε μόνο το φώς το αληθινό στο κόσμο, αλλά και οφθαλμόν κατασκεύασε και έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να βλέπει το κατεξοχήν αυθεντικό φώς. Και ο οφθαλμός αυτός που κατασκεύασε ο Χριστός, λένε οι Άγιοι Πατέρες είναι η Αγία μας Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήρια, ιδιαίτερα τα μυστήρια του Βαπτίσματος, της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, της Θείας Ευχαριστίας

Με το Άγιο Βάπτισμα όλες οι αισθήσεις του ανθρωπίνου σώματος αγιάζονται, γίνονται αισθήσεις του σώματος του Χριστού (σφράγισης μελών του σώματος με αγιασμένο έλαιον και Άγιο Μύρο). Με την Θεία Κοινωνία ο άνθρωπος ενώνεται με τον Χριστό αποκτώντας Ζωή , Υπόσταση η ύπαρξη του, με την Ιερά Εξομολόγηση καθαρίζονται τα μάτια της ψυχής του ανθρώπου από τον ρύπο της αμαρτίας και βλέπει πάλι πρόσωπο Χριστού

Όλα αυτά μας φανερώνουν αδελφοί μου ότι ο Χριστός δεν είναι απλώς ο δημιουργός μας, η ο Αρχηγός της πίστεως μας, αλλά ότι Χριστός είναι η όντως Ζωή, είναι Αυτός που μας έδωσε την Ζωή, μας συντηρεί στη Ζωή. Ότι Ο Χριστός είναι το Αληθινό Φως, το «φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον», Αυτός μας δίδει το φως της γνώσεως και την εμπειρία της Αιωνίου Ζωής. Να προστρέξουμε πάλι στον Θεόπνευστο Ευαγγελιστή Ιωάννη ο οποίος μας παραδίδει την αλήθεια αυτή λέγοντας μας: «εν αυτώ ζωή ην και η ζωή ην τω φως των ανθρώπων»

           Όποιος δεν δέχεται αυτή την αλήθεια ζει στο ψέμα, απορρίπτει το φώς και παραμένει στο σκοτάδι, γιατί αυτό το σκοτάδι καλύπτει τα πονηρά του έργα, είναι στην ουσία τυφλός έστω και αν έχει τα σωματικά του μάτια. Και αυτό φαίνεται στο σημερινό άνθρωπο με τον τρόπο ζωής που κάνει, με το πώς σκέφτεται και πράττει, τι προσδοκά και ελπίζει, με τι και πως συναναστρέφεται, πως αγαπά. Όλες αυτές τις εκδηλώσεις ζωής τις πράττει στα τυφλά χωρίς Χριστό Γιατί άραγε; γιατί έμαθε η των έμαθαν κάποιοι εσκεμμένα   να παρηγορείται και να φωτίζεται με τα λεγόμενα φώτα της δημοσιότητας, με τα φώτα της βιτρίνας και του θεάματος, με τα φώτα των διαφόρων ριζοσπαστικών ιδεολογιών, καθώς επίσης με τα φώτα των διαφόρων αιρέσεων και παραθρησκιών. Ένα παράδειγμα θα αναφέρω από τα πάμπολλα που υπάρχουν στην εποχή μας. Σήμερα έχει γίνει της μόδας, δυστυχώς συμμετέχουν σε αυτή πολλοί χριστιανοί, η λεγόμενη Γιόγκα που δήθεν βοηθάει τον άνθρωπο να χαλαρώσει και να ανοίξουν τα πνευματικά του μάτια, πράγμα βέβαια που δεν γίνεται διότι όσο περισσότερο κανείς εντρυφήσει σε αυτές τις θεωρίες και μεθόδους τόσο τυφλώνεται περισσότερο σαν προσωπικότητα. Γενικά ζούμε σε μια κοινωνία που θέλει να φωτίζεται από τα πολλά δικά της φώτα, να εμπιστεύεται τον εαυτό της σε αυτά παραβλέποντας ότι τα φώτα αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως η οποία τα σβήνει γιατί θα έχει περάσει η μόδα τους και ότι εξαρτώνται από ένα ελεγχόμενο διακόπτη που ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να τον κλείσει και να μείνει στο απόλυτο σκοτάδι.

           Αγαπητοί μου αδελφοί Το φως του Χριστού δεν έχει διακόπτη, δεν έχει τελειωμό αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως φέγγει, φωτίζει και θεραπεύει κάθε πνευματική τυφλότητα όσο βαριά και χρόνια και αν είναι, αρκεί με ταπείνωση να αποδεχθούμε την αγάπη του Θεού και να αρχίσουμε να ζούμε μυστηριακά μέσα στην εκκλησία του Χριστού. Τότε και μόνο τότε το Αιώνιο Φώς του Αναστάσεως θα εξαφανίσει το σκοτάδι, θα μας φωτίσει και θα ανοίξει τα μάτια της ψυχής μας .Τότε θα αξιωθούμε και εμείς όπως ο τυφλός του σημερινού Ευαγγελίου την ύψιστη προσωπική Αποκάλυψη του Χριστού και Θεού μας . «εγώ ειμί ο λαλών μετά σου».

ΠΗΓΗ: i-m-paronaxias.gr

Διαβάστηκε 615 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος