ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Κυριακή, 01 Ιουνίου 2014 06:30

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 318 ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΝ ΝΙΚΑΙΑ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μία πολύ σπουδαία Ευαγγελική περικοπή ακούσαμε σήμερα αγαπητοί αδελφοί, η οποία διαβάζεται με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Πρόκειται για ένα τμήμα από την λεγόμενη Αρχιερατική προσευχή, που ο Ιησούς απηύθυνε προς τον Πατέρα του κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Σε αυτή την προσευχή μεταξύ των άλλων, ο Κύριος διατυπώνει μία πολύ σπουδαία παράκληση προς τον Πατέρα Του λέγοντας Του «πάτερ ἅγιε, τήρησον αὐτοὺς ἐν τῷὀνόματί σου ᾧ δέδωκάς μοι, ἵνα ὦσιν ἓν καθὼς ἡμεῖς.» Πρόκειται θα λέγαμε για μια κραυγή αγωνίας προς τον Ουράνιο Πατέρα, η οποία αφορά στην ενότητα των μαθητών του Χριστού και κατ’ επέκταση στην ενότητα του σώματος της Εκκλησίας.

Ο Χριστός μας λίγες στιγμές πριν από την στιγμή της προδοσίας, έχοντας στην καρδιά του ως άνθρωπος έντονη την αγωνία για το επερχόμενο Πάθος, εκφράζει στην προσευχή του και μια άλλη αγωνία Του, αυτή που αφορά στην ενότητα των ανθρώπων. Ζητώντας από τον Πατέρα Του να διατηρεί ενωμένους στο όνομά Του τους αγαπημένους Του μαθητές, εκφράζει την βαθειά Του επιθυμία για την ενότητα όλων των ανθρώπων κάτω από το ίδιο όνομα, αυτό του αληθινού Θεού, της αληθινής δηλαδή πίστεως όπως αυτή εκφράζεται από την Αγία μας Εκκλησία, την οποία ο ίδιος ο Χριστός ίδρυσε και εγκατέστησε επί της γης.

Όλο το γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου, αποσκοπούσε σε αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα. Στο να αποσπάσει ο Χριστός τους ανθρώπους από την δουλεία του διαβόλου και να τους ενώσει κάτω από την σκέπη και την Χάρη του Αληθινού Θεού. Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόσωπό Του λέγει το εξής: «Κἀγώ ἐάν ὑψωθῶἐκ τῆς γῆς, πάντας ἑλκύσω πρός ἐμαυτόν» και σε άλλη ευκαιρία αναφερόμενος στα εκτός της Ιουδαϊκής αυλής πρόβατα λέγει «κἀκεῖνά με δεῖἀγαγεῖν, καὶ τῆς φωνῆς μου ἀκούσουσιν· καὶ γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν.» Αυτή λοιπόν υπήρξε και υπάρχει η μεγάλη επιθυμία και αγωνία θα λέγαμε του Κυρίου μας. Η μεταξύ μας ενότητα ώστε ως μία ποίμνη κάτω από ένα ποιμένα, να μπορέσει να μας οδηγήσει όλους στη Σωτηρία, εφόσον ο Θεός «Πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν».

            Αυτή η ενότητα γίνεται πραγματικότητα μέσα στην Αγία μας Εκκλησία, όπου όλοι οι Χριστιανοί κάτω από την κοινή πίστη όπως αυτή παρεδόθη από τον Κύριό μας, αγωνίζονται για την επιστροφή στην Βασιλεία του Θεού. Βέβαια πολλές φορές και στο παρελθόν, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της πορείας της Εκκλησίας μας, μέχρι και σήμερα η ενότητα αυτή βάλλεται κυρίως με την εμφάνιση των Αιρέσεων, οι οποίες αλλοιώνοντας την αλήθεια της πίστεως, παραπλανούν τους ανθρώπους αποκόπτοντας τους από την ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Προς τούτο οι Άγιοι Πατέρες έδωσαν εξ’ αρχής μεγάλο αγώνα, προκειμένου να παραμένει ανόθευτη η Αγία μας Ορθόδοξη Πίστη. Η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια υπήρξε η σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Μικράς Ασίας το έτος 325 μ.Χ., όπου εκεί οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες τους οποίους σήμερα τιμούμε, καταδίκασαν την μεγάλη αίρεση του Χριστομάχου Αρείου, ο οποίος δεν δεχόταν την Θεότητα του προσώπου του Χριστού. Σε αυτή την Σύνοδο διατυπώθηκε και κατεγράφη το πρώτο τμήμα του Συμβόλου της Πίστεώς μας από την αρχή «Πιστεύω εις ένα Θεόν» μέχρι και το σημείο «Ού της Βασιλείας ούκ έσται τέλος». Με αυτό τον τρόπο οι Άγιοι Πατέρες, διετράνωσαν την μία και μόνη αλήθεια για το πρόσωπο του Κυρίου μας ως δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, διαφυλάττοντας την αλήθεια της πίστεως και μέσω αυτής την ενότητα της Εκκλησίας.

            Αδελφοί, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, έχοντας κατά νου την επιθυμία του Χριστού για ενότητα των ανθρώπων, προσεύχεται πάντοτε «υπέρ της των πάντων ενώσεως» παρακαλώντας τον Θεό να εκλείψουν όλες αυτές οι Αιρέσεις, που και στην χώρα μας δυστυχώς εδώ και χρόνια καπηλεύονται και εκμεταλλεύονται το όνομα «Χριστιανός» και «Χριστιανισμός», καθώς η δράση τους δεν είναι μόνο αντιχριστιανική αλλά και αντεθνική. Παράλληλα προσευχόμαστε προς τον Πανάγιο Θεό ώστε να εκλείψουν και οι κάθε λογής άλλες αφορμές, οι οποίες διασπούν την ενότητα ανάμεσα στους ανθρώπους ώστε «εν ενί στόματι» να δοξάζουμε το όνομα του Θεού και ενωμένοι να οδηγούμαστε στον τελικό μας προορισμό την είσοδο μας στη Βασιλεία των Ουρανών! Αμήν!

ΠΗΓΗ: i-m-paronaxias.gr

Διαβάστηκε 616 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος