ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ

Μια διαφορετική ματιά στα γεγονότα...

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 16:54

Η ύφεση τελειώνει, η κρίση αρχίζει !

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας με καλή γνώση των ισορροπιών και των διεργασιών της αγοράς μου έλεγε προχθές πως'' καλό το καλοκαίρι, καλός ο τουρισμός, άγιο το πήγαινε-έλα των επενδυτών στην πατρίδα μας αλλά έχω μια μεγάλη ανησυχία : Η ύφεση τελειώνει, η κρίση αρχίζει ''. Τον ρώτησα περίεργος τι εννοεί καθώς το σχήμα που χρησιμοποίησε ήταν οξύμωρο .

Προσεφέρθη : '' Τώρα αγαπητέ μου υπάρχει ο....κίνδυνος για την κοινωνία καθώς η οικονομία εισέρχεται στην πραγματική και αληθινή φάση αναδιάρθρωσης. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η μεταρρύθμιση έγινε με τους μισθούς των 300 ευρώ και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας . Ε, λοιπόν υπάρχουν και χειρότερα ''

"Δηλαδή ;'' ρώτησα ανήσυχος. Μου έβαλε δύο παραμέτρους που δεν είχα υπολογίσει. Ο πρώτος είναι το νέο κύμα συγχωνεύσεων που θα γίνει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προκειμένου η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα μεγέθη. Και ο δεύτερος , η μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένους κλάδους συνδυαζόμενη με την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας οδηγεί ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που επέζησαν στην καταιγίδα της κρίσης σε ταμειακή ασφυξία. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου ο οποίος ως εκ της θέσης του στην κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις διεργασίες στην αγορά '' οι μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζαν αλλά ανέβαλλαν να κάνουν στο πικ της κρίσης μεγάλοι και μικροί επιχειρηματικοί όμιλοι θα γίνουν τώρα.

Δές τις τράπεζες. Τώρα ξεκινά η αληθινή συγχώνευση τους, η πρώτη ήταν λογιστική. Υποκαταστήματα κλείνουν , υπάλληλοι απολύονται, σχέσεις εργασίας διακόπτονται, νέοι άνεργοι προστίθενται.

Δές την κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ , έντυπων και ηλεκτρονικών. Και εκεί τα ίδια θα γίνουν . Ό,τι αναβλήθηκε την στιγμή της μεγάλης θύελλας εις ένδειξη αλληλεγγύης σε εργαζόμενους με οικογένειες τώρα θα γίνει , χωρίς τον παραμικρό δισταγμό '' .

Η δεύτερη παράμετρος που προστίθεται είναι η επίδραση του νέου φορολογικού συστήματος στην ταμειακή κατάσταση δεκάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχοντας αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια και διαπιστώνοντας από την πτώση του τζίρου τους ότι η αγορά μικραίνει, βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει και μάλιστα εντός ευρώ. Το μόνο καλό νέο που άκουσα τελευταία από άλλο παράγοντα των τραπεζών είναι η αυξημένη πιθανότητα κουρέματος όλων των τραπεζικών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών. Οι τράπεζες μετά τα stress test του Δεκεμβρίου θα υποχρεωθούν να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκια τους τα επισφαλή δάνεια και θα αναγκαστούν να κάνουν γενναίες ρυθμίσεις προκειμένου να γνωρίζουν τι έχουν να εισπράττουν. Η ανάλυση που σας παραθέτω η οποία προέρχεται από μέλος της κυβέρνησης δεν συμβαδίζει με την κυρίαρχη .

Ωστόσο επειδή συμφωνεί με τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά και είναι λίαν ανησυχητικά είμαι υποχρεωμένος να την καταγράψω και να την θέσω υπόψιν εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

ΠΗΓΗ: nyxtobaths.blogspot.com

Διαβάστηκε 666 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

Αναζήτηση Άρθρου

Επιλογή Κατηγορίας

Ημερολόγιο Άρθρων

Συνδρομή NewsLetters

Σύνολο Επισκεπτών

free counters

socialb about-us textsb

facebook
twitter

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα».


Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.


Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας.

 

Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.


Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

 

Developed by  // Copyright© 2011 - 2014

 

 

Κορυφή
Τέλος